AMREF sponsoring

Eind augustus heeft een team van AMREF Flying Doctors, o.l.v. dr. Wachira, in Kumi Hospital een 4-daags kamp georganiseerd. Tijdens dit kamp werden vrouwen geopereerd aan een vesico vaginale fistel, t.g.v. problemen bij een bevalling.

Dr. Wachira zelf aan het woord:
“Ik ben dr. John Wachira en sinds 20 jaar werkzaam als arts voor het Outreach-programma van AMREF Flying Doctors."

Graag vertel ik u meer over mijzelf, maar vooral over het project waar mijn hart naar uitgaat.

Goed georganiseerd
Mijn eerste baan was bij een klein regionaal ziekenhuis. Iedere ochtend vormden zich lange rijen wachtende mensen. Die hadden soms wel 200 km gelopen, dikwijls tevergeefs. Want we konden maar 1 dag per week opereren. Toen dacht ik: ik kan beter naar jullie toekomen. Zo ben ik mijn eigen ‘outreach’ begonnen, waarbij ik zo’n 45 ziekenhuizen bezocht. Dat verliep nogal rommelig. Dus toen AMREF met een vergelijkbare baan kwam, wel goed georganiseerd, zei ik direct ‘ja’.

Er is de afgelopen jaren heel veel veranderd.

Eerst namen we alles mee in onze vliegtuigen, omdat de afgelegen ziekenhuizen niets hadden. Die voelden zich daardoor te weinig verantwoordelijk voor ons bezoek. Nu zeggen we: jullie moeten je zaakjes op orde hebben, de medische apparatuur moet goed werken, en de artsen en verpleegkundigen die we moeten bijscholen staan klaar, anders komen we niet. Dit werkt veel beter.

Taboes doorbreken
We hebben al heel veel vrouwen met vvf (vesico vaginal fistel, een opening tussen blaas en schede. Het gat of de gaten ontstaan doordat de bevalling niet vordert) geopereerd. In Nederland zullen jullie vvf niet eens kennen, want het is echt een aandoening van de armen. Deze vrouwen - meisjes eigenlijk, van 14, 15 jaar - leiden een afschuwelijk leven. Doordat ze urine of soms ook ontlasting verliezen, worden ze als onrein beschouwd en verstoten, en leven ze als paria’s. Meestal leven ze alleen maar binnen, in hun eigen huis. Je ziet nu gelukkig, dat door ons werk steeds meer vrouwen horen dat de aandoening te behandelen is. Het taboe wordt heel langzaam doorbroken.

Eenvoudig te verhelpen
Sommige vrouwen lijden al jaren aan zo’n fistel, terwijl het zo eenvoudig te verhelpen is! Ik opereer deze vrouwen in nog geen twee uur! En wat je dan ziet: ze lachen weer, ze gaan voor het eerst in jaren weer naar buiten, ze worden weer onderdeel van de gemeenschap. En ja, heel vaak hertrouwen ze.
Ik wil ook de komende 20 jaar mijn uiterste best doen voor jonge vrouwen in Afrika.

Ik wil dan ook mijn uiterste best doen vvf de wereld uit te helpen. Tussen nu en 8 jaar wil ik de vrouwen behandelen die bij ons bekend zijn. Ik heb uitgerekend dat 2.000 operaties per jaar in Oost-Afrika moet lukken.

Per bezoek komen er 15 tot 20 vrouwen. Ondertussen trainen we dan de lokale artsen. Dan kunnen zij het de volgende keer zelf doen. Ook leren we voorlichters aan vrouwen te vertellen hoe een vvf te voorkomen is. Zo komt de oplossing van vvf in een stroomversnelling. Dat wil ik nu ook in Oeganda bereiken.

Er zijn nog zo veel vrouwen die aan vvf lijden. Dus u begrijpt dat we uw steun hard nodig hebben om ons doel te bereiken”.

Inmiddels zijn in Kumi Hospital 20 vrouwen geopereerd. Kumi Hospital heeft zelf een gynaecoloog. Dr. Wachira ondersteunt deze gynaecoloog en schoolt hem, waar nodig, dusdanig bij dat ze samen, als en gëoliede machine kunnen werken en 2x zoveel werk kunnen verrichten. De kosten voor zo’n operatie (personeel, instrumenten, materialen, gebruik operatiekamer) bedragen 400.000 Oegandese shilling (ca.€116,-).  De patiënten wordt een kleine bijdrage gevraagd (€5,80-14,50), maar mochten ze deze niet kunnen bijdragen, worden ze toch geopereerd. De totale kosten (ca. €2350,-) van dit kamp zijn door de stichting Kumi gesponsord. Wij vinden het belangrijk dat Kumi Hospital geen verlies draait door het leveren van deze geweldige diensten voor de vrouwen van Oost Oeganda!