Pauline Rietra

Penningmeester

In mijn studie tijd heb ik 4 maanden in Kenia gewerkt. Sindsdien was ik niet meer terug geweest in Afrika. En wie in Afrika is geweest laat er een deel van zichzelf achter en neemt een deel van Afrika mee naar huis, zeggen ze.

Dat klopt voor mij: het Afrikaanse continent heeft me sindsdien altijd weten te boeien. Het stond voor mij dan ook vast dat ik ooit met Steffie naar Oeganda zou gaan, om daar met eigen ogen te zien wat zij allemaal voor elkaar heeft gekregen met haar stichting. In oktober 2010 deed zich die gelegenheid voor en ben ik samen met Steffie, haar dochtertje Timme en vriendin/bestuurslid Anja naar Kumi gegaan. Het was fantastisch om de afrikaanse sfeer weer te zien, te proeven, te ruiken. De kennismaking met het ziekenhuis was indrukwekkend, er is geen ander woord voor. Hoe mooi en harmonieus de gemeenschap van Kumi ook is, hoe schrijnend de situatie is als je ziek bent in Uganda. Heb je geen geld, dan heb je niets. En is er geen geld, dan zijn er geen materialen, kan geen optimale zorg worden geboden, kan personeel niet worden betaald en ga zo maar verder. Voor Kumi Hospital is dat de alledaagse realiteit en die hebben we met eigen ogen kunnen zien.

Persoonlijk heeft mij dat het meeste geraakt: het land is groen, mensen hebben te eten, zijn hartelijk en lijken vrolijk en gelukkig. Maar als het níet goed gaat (je krijgt een infectie, de oogst mislukt, je kind wordt ziek) dan gaat het vaak ook echt mis. Dan is er geen eten, raken kinderen ondervoed,
  leidt een infectie tot complicaties die niet of nauwelijks meer zijn te herstellen met alle gevolgen van dien (niet kunnen lopen, geen geld voor een fiets, niet naar school kunnen gaan, dus geen onderwijs, dus geen toekomst). De (schijnbare) harmonie is zo breekbaar.

Kumi heeft mij niet meer los gelaten, en nadat ik met eigen ogen heb kunnen zien wat voor een verschil je al met kleine beetjes kunt maken, voel ik me bevoorrecht om mijn steentje bij te dragen aan een beter leven voor de mensen in Kumi. Daar zet ik mij met heel veel voldoening en plezier voor in.