Vrijwilligersinterview: Femke

Ieder jaar vertrekken verschillende vrijwilligers uit alle uithoeken van Nederland om bij Kumi Hospital te gaan werken. Zij het als vrijwilligerswerk of als stageplaats, van enkele weken tot enkele maanden. Allemaal geheel belangeloos en op eigen kosten. Het leek ons interessant en goed voor de beeldvorming van onze donateurs om 1 vrijwilliger te volgen. Wat drijft hen en wat willen ze bereiken. Wij hebben gekozen voor Femke.

Wie is Femke?
Al jarenlang is het mijn ambitie mijn werkzaamheden als arts te combineren met mijn interesse voor de medische antropologie door te werken binnen de (inter)nationale gezondheidszorg. De afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan in verschillende Afrikaanse landen, maar ook met veel plezier als arts-assistent gewerkt binnen de chirugie en gynaecologie in een Nederlands ziekenhuis. Echter, afgelopen juli was het voor mij de hoogste tijd mijn tas weer eens te pakken; ik had het geluk het avontuur op te kunnen zoeken door voor 8 maanden in Uganda te gaan werken.   
Ondanks niet geheel volgens planning, besloot ik halverwege mijn verblijf in Uganda mijn koers te wijzigen. Na een aantal maanden met veel plezier in een Primary Health Care kliniek in Kampala te hebben gewerkt, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Geheel openminded, en misschien een tikkeltje naief, besloot ik af te reizen naar een meer ruraal gelegen gebied en mijzelf in het diepe te gooien van het Ugandese ziekenhuisleven – off to Kumi Hospital!

Hoe lang ga je naar Kumi?
Ik heb in totaal nog twee maanden om vrijwillig als arts in Kumi hospital aan de slag te gaan.

Waarom Kumi Hospital?
Tijdens mijn verblijf in Kampala sprak ik met iemand die met veel lof over het werk van Steffie Mooren in Kumi Hospital vertelde. In mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging besloot ik Kumi Hospital eens te googlen. Mede door alle inspirerende verhalen op de website was ik al snel verkocht; weg uit de grote stad én de mogelijkheid om mijzelf te ontwikkelen en in te zetten in een ruraal Ugandees ziekenhuis.  

Wat verwacht je?
Inmiddels ben ik naar Kumi Hospital vertrokken, zoals gezegd openminded zonder grootse verwachtingen. Ik verwacht hier namelijk niet de wereld te gaan redden, maar hoop wel voor een aantal mensen verschil te kunnen maken door het bieden van (medische) hulp; zij het door direct zelf medisch te handelen, het trainen van lokaal personeel, of anderszins. Daarnaast, en misschien wel bovenal, hoop ik mijzelf op persoonlijk vlak te kunnen onwikkelen door te leren en te genieten van het ‘Ugandese (ziekenhuis)leventje’. Ik laat mij hierbij graag inspireren door de vele mensen die ik tegenkom.

Kijk je ook ergens tegen op?
Aangezien ik niet zo goed ben in het nemen van afscheid, kan ik daar nu al tegenop zien. Dat is eigenlijk ook het enige. Ik heb vooral enorm veel zin om er de komende twee maanden zogezegd alles uit te halen wat erin zit, en intens te gaan genieten van deze kans!

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze stichting en het werk dat wij doen, meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Mail jouw gegevens naar: nieuwsbrief@kumihospital.nl
en je ontvangt eens per kwartaal 
onze update.

KUMI NIEUWSBRIEF

Lees hier de laatste digitale nieuwsbrief van Kumi.

Winter-BBQ januari 2019. Lees meer >>


Nieuwsbrief uit de winter 2018. Lees meer >>