Nutrision Unit

De Nutrition Unit is een afdeling waar ondervoede kinderen worden opgenomen en waar ze de nodige therapie krijgen middels speciale formula feeds (een uitgebalanceerd mengsel van melk, suiker, olie, mineralen en water), vitaminesupplementen en bijvoeding bestaande uit voedzame pap. Verder worden de moeders actief betrokken in de zorg voor de voeding van hun kind en krijgen ze hier ook dagelijks educatie over.

De voorheen zeer succesvolle Nutrition Unit van Kumi Hospital was sinds enige jaren niet meer in werking wegens een gebrek aan financiële input. Twee geneeskunde studenten uit Groningen hebben tijdens een stage een Kumi Hospital, in juli 2012, de mogelijkheden onderzocht om de unit een nieuwe start te kunnen geven met een sponsorbudget dat ze hadden ingezameld in Nederland.
Bijna alles bleek nog aanwezig: het afdelingsgebouw inclusief bedden staat er nog en wordt momenteel verder opgeknapt, de archieven, meet- en weegmaterialen, voedsel opbergmaterialen en zelfs speelgoed waren er allemaal nog. Ook de verpleegkundigen en sociaal werkers die voorheen in de unit werkzaam waren en over alle nodige kennis beschikken om ondervoede kinderen te behandelen, konden weer in de unit gaan werken.
De moestuin rondom de unit was erg verwaarloosd en overgroeid, maar na re cultivatie groeien er inmiddels weer allerlei groenten.
Met het budget van de medisch studenten zijn de startvoorraden, andere benodigdheden en de herinrichting van de moestuin gefinancierd.
  Het resterende budget zou volgens geschatte berekeningen de unit voor de eerste maanden gaande kunnen houden, uitgaande van een gemiddelde van 5 ondervoede kinderen per maand.
In het begin startte de unit op kleine schaal.  Zodra er meer (permanente) sponsoren werden gevonden kon er uitgebreid worden en konden meer kinderen door middel van outreaches binnengebracht worden. Inmiddels (medio november 2013) zijn er gemiddeld 10-15 kinderen in behandeling/begeleiding op de Nutrition Unit.

Er is goed nagedacht over de duurzaamheid van dit project. Ten eerste zal er aan de patiënten een klein bedrag gerekend worden voor de behandeling in de Nutrition Unit (dit was voorheen niet zo). Ook is het ‘Student Project Kumi Hospital’ opgericht; alle studenten die in Kumi Hospital stage gaan lopen, zullen gevraagd worden een geldelijke bijdrage te leveren die ten goede zal komen aan de Nutrition Unit. Dit zal in plaats zijn van een stage vergoeding aan het ziekenhuis. Op deze manieren zal het project verzekerd zijn van een meer constant financieel inkomen.

Om de duurzaamheid van dit project nog meer zeker te stellen, is echter alle financiële hulp meer dan welkom! Mocht u dit project willen steunen dan kunt u een donatie overmaken op rekeningnummer 1503.92.893 t.n.v. stichting Kumi Hospital Uganda, o.v.v. Nutrition Unit.